Wat is shiatsu?
Massage is in de dieren- en paardenwereld heel normaal. Paarden in een natuurlijke kudde groomen en masseren elkaar regelmatig. Aanraking is de meest instinctieve vorm van genezing en dat weten dieren beter dan wie dan ook! Aangezien shiatsu - als één van de oudste behandelvormen op deze planeet - voor mensen zoveel kan betekenen, is het ook naar paarden toe 'vertaald'.
Bij een shiatsubehandeling wordt nagegaan waar in het lichaam onevenwicht optreedt. Er wordt hierbij gewerkt op sterk energetische punten (tsubo's) en energiebanen (meridianen) in het paardenlichaam. Met specifieke technieken, druk met de handpalmen & duimen en strekkingen, wordt de energiestroom in het lichaam optimaal in beweging gebracht. Op deze manier wordt de bloeddoorstroming bevorderd en wordt een diepe ontspanning bereikt. Een shiatsubehandeling is een duwtje in de rug van moeder natuur, om het zelfgenezend vermogen van het lichaam wakker te schudden. Shiatsu stimuleert het lichaam om zichzelf terug in evenwicht te brengen.
Het spreekt voor zich dat enkel shiatsu vaak niet voldoende is. Ook voeding, leefomstandigheden, activiteit, passend harnachement, verzorging en conditie van de ruiter spelen een cruciale rol in de gezondheid van een paard. We bekijken het hele plaatje en adviseren vanuit onze jarenlange ervaring.
Voor wie is het geschikt?
Voorkomen is beter dan genezen! Shiatsu is oorspronkelijk bedoeld als preventieve behandelvorm. Van weidepaard, recreatief wandelpaard, tot actief manègepaard, wedstrijd-topper, fokmerrie of dekhengst elk paard verdient regelmatig een onderhoudsbeurt, zodat problemen kunnen vermeden worden.
Ook bij specifieke problemen kan shiatsu helpen!
Onze hedendaagste gedomesticeerde paarden zijn, evenzeer als hun mensen, onderhevig aan stress, onnatuurlijke leef- en werkomstandigheden. Met als onvermijdelijk gevolg: onbalans in het paardenlichaam, ziekte of abnormaal gedrag. In situaties waarin emotionele factoren of stress een onderliggende factor zijn, is shiatsu zeer effectief. Shiatsu werkt ook goed bij storingen in het stelsel van spieren en botten, aangezien het direct op de betrokken weefsels werkt.
Wij passen shiatsu met goed resultaat toe bij;
- gedragsproblemen
- spijsverteringsproblemen
- hormonale & voortplantingsproblemen
- problemen van de luchtwegen
- spierspanningen, gewrichtsproblemen, stijfheid, verstuiking en verrekking
- rugproblemen
- onrust en overprikkeld zenuwstelsel
- slechte bloedcirkulatie
- verzwakte immuniteit
Contra-indicaties voor shiatsu: Drachtige merries voor de 3de maand van de dracht. Een stevig genestelde foetus zal niet snel worden losgemaakt door een zachte behandeling, maar een miskraam komt in de eerste drie maanden soms voor en veroorzaakt veel verdriet.
Hoe vaak wordt het best toegepast?
Een onderhoudsbehandeling gebeurt best met een regelmaat van om de drie weken of maandelijks. Afhankelijk van de ernst van de problematiek wordt om de week, om de tien dagen of tweewekelijks gewerkt. Dit alles wordt bekeken in functie van elk paard.
Zin om het zelf te leren?
Heb je zelf een paard? Dan komen bij jou aan huis en leren je de basis.
Heb je zelf geen paard en wil je het toch leren? Je bent welkom om met onze paarden te werken!