Animu Luce Team!
>> terug <<
Onze kudde...
Hieronder vind je een voorstelling van onze vaste kudde. Ulaan buiten beschouwing gelaten, bestaat deze groep uit allemaal 'tweedekanspaarden', geadopteerd of gekocht voor de slachtprijs, liefdevol verzorgd en hersteld van lichamelijk en /of mentaal trauma... Naast deze vaste kerngroep, hebben we een revalidatiegroep waar paarden de kans krijgen om in alle rust te herstellen waarna ze kunnen herplaatst worden. Kijk onder Tweedekans paarden of er momenteel paarden op onze locatie ter adoptie staan.
Klik op de foto's om het verhaal van elk lid van onze kudde te lezen!
De drijvende krachten achter Animu Luce...
Nele (26/09/1980) is tussen de paarden opgegroeid. Al snel verliet ze de traditionele ruiterwereld en verloor ze haar hart aan het puur natuurlijke paardenwezen. Als kind al, vond ze niets mooier dan zonder zadel of bit door het bos te rijden. In respectvolle communicatie, heb je geen zweep, bit, sporen of ander hulpmiddel nodig.
Nele volgde cursussen in Natural Horsemanship (Emiel Voest, Terra Natura, Parelli, Clickertraining, Subtiel Trainen, Klaus F. Hempfling, Communiceren met Dieren) en verfijnde daarmee haar eigen visie op de meer natuurlijke vormen van paardenverzorging en omgang met paarden. Ze leerde natuurlijke hoefverzorging toepassen en werkte toe naar natuurlijke huisvesting voor haar paarden. In een driejarige opleiding tot paarden-shiatsu-therapeute leerde ze zowel probleemgericht als preventief behandelen, zodat ze haar paarden in optimale gezondheid kan houden. Nele volgde ook de shiatsu-opleiding voor mensen, is Reiki Master, werkt met hot Lava Stones en beoefent de Cranio Sacraal Therapie.
Nadia (24/02/1972) heeft sinds zeer jonge leeftijd een zwak voor dieren doch is slechts enkele jaren geleden de wereld van de paarden gaan ontdekken.
Samen met Nele volgde ze een driejarige opleiding tot paarden-shiatsu-therapeute alsook de eerste cyclus van de opleiding humane shiatsu (relaxatie).
Vanwege haar T’ai Chi achtergrond heeft Nadia een natuurlijke voeling met energetisch werken.
Dankzij Nele kreeg ze de kans om zich te verdiepen in het wezen van het paard, de essentie van het Zijn. Nadia is al enkele jaren actief betrokken in het Tweedekanspaarden project, dat ze samen met Nele vanaf het begin beheert.
Met raad en daad ondersteunt ze in de revalidatie, zorgvuldige bemiddeling en herplaatsing van paarden. Nadia is een onmisbare steunpilaar binnen Animu Luce.
Greet (21/05/1975) is onze webmaster en creatief meedenkend brein achter het Animu Luce Paardenproject. Van kindsbeen af is ze gepassioneerd door paarden en deze prachtige vierbeners inspireren haar nog steeds heel diep. Greet geeft creatieve workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ze maakt prachtige illustraties, waaronder degene die je op onze website vindt.
Meer over haar: www.lafeeverte.be
Onze Vrijwillige helpers...
Ons project kan maar blijven bestaan dankzij de hulp van talrijke hartsvrienden en vrijwillige helpers die naar eigen vermogen een handje komen helpen op ons paardenplekje, of die een materieel of financieel steentje bijdragen om het onderhoud van hun lieveling te ondersteunen. Dankjewel, Koenraad, Kris, Mia, Christiaan, Elke, Cynthia, Thierry, Anja, Sophie, Evelyne, Marijke...voor jullie liefdevolle behulpzaamheid!
Wil jij ook meehelpen tussen onze paarden?
Ben je niet bang om een mestvork vast te nemen?
Aarzel dan niet om ons te contacteren: info@animuluce.be
|
|
De pijlers van ons Paardenproject...
Onze visie is dat hoe dichter het paard terug bij De Natuur kan leven, hoe makkelijker het Zijn Natuurlijk evenwicht terugvindt. Uiteraard is het een illusie om, in onze overbevolkte, verstedelijkte Westerse consumptiemaatschappij, nog ongerepte en onbezoelde Natuur te vinden voor onze dieren. Waar menselijke inmenging is, is er geen sprake meer van Natuur in de stricte betekenis van het woord. Maar we kunnen in ieder geval proberen om een zo gunstig mogelijk leefklimaat te creeëren voor onze levensmaatjes... Hierbij gaan we vooral kijken hoe Moeder Natuur ervoor zorgt dat haar vrije, wilde, natuur-paarden gezond blijven.
Wij vinden de volgende pijlers heel belangrijk in de paardenverzorging - en omgang:
· Kuddeverband: de paarden leven in groepjes van minimaal 2 paarden. Ze staan dus nooit alleen. Een belangrijke bron van frustratie en problemen bij paarden is het feit dat ze als kuddedier helemaal alleen worden gehouden. Bij aankomst van nieuwe paarden wordt heel veel zorg besteed aan het laten wennen aan elkaar. Elk nieuw paard is immers ook voor de bestaande kudde een stressfactor. De rangorde wordt soms helemaal door elkaar gegooid en het is dus erg belangrijk om hier heel bedachtzaam mee om te springen.
· 24u/24u buiten: onze paarden worden nooit op stal gezet. Ze hebben voldoende schuilmogelijkheden en de ervaring leert dat ze hier zelden gebruik van maken. Paarden zijn vluchtdieren die ruimte en beweging nodig hebben. Het spreekt voor zich dat een stalpaard veel vatbaarder is voor fysieke problemen en ook mentaal zwaar onder druk staat.
· Zuivere voeding: we streven naar een zo zuiver mogelijke voeding, die we ook op een zo natuurlijk mogelijke manier aanbieden; op de grond dus. Veel problemen met spijsvertering, tanden, hoeven, rug, en bespiering ontstaan doordat paarden in een onnatuurlijke houding moeten eten. De voeding zelf bestaat uit ongeplette spelt, gerst en haver, en allerlei natuurlijke zelfbereide kruiden en supplementen. Aangezien paarden per definitie geen zuivere graseters zijn, maar wel steppedieren die dus vezelrijke en ruige gewassen nodig hebben om gezond te blijven, is de basis van de voeding van onze kudde... hooi. Dit hebben ze constant ter beschikking en het dient, vooral in de winter, om hun warmte-kacheltje brandend te houden.
· Correcte hoefverzorging: paarden in het wild dragen geen hoefijzers, ookal rennen ze tientallen kilometers over de meest diverse en ruige ondergronden. Hun hoeven zijn getraind, zoals de handen van een bouwvakker getraind zijn in het werken met ruw materiaal. Met het nodige geduld en know-how zijn de meeste paarden in staat om zonder ijzers over onze toch vrij ‘softe’ Belgische ondergronden te trotseren. Hoefijzers of verkeerde en nalatige hoefverzorging zijn eveneens een belangrijke bron van problemen.
· Inzicht in ziekte: elke ziekte is een natuurlijk onevenwicht en daarvoor is een oorzaak. We gebruiken bij ziekte zo min mogelijk 'de grove middelen' en proberen te begrijpen wat de ziekte van een paardenlichaam ons te vertellen heeft. De natuur heeft alle antwoorden en oplossingen in zich... Het is een kwestie van deze te leren begrijpen.
· Paarden zijn PAARDEN... en geen mensen: Een menselijk lichaam heeft 's winters baat bij een dikke winterjas, maar een paard heeft van Moeder Natuur een vacht gekregen die hem perfect kan beschermen tegen barre wintertemperaturen. Vanaf de herfst mogen onze paarden hun wintervacht aankweken. Dekens zijn er niet in de natuur, dus ook niet in onze paardenkudde... Hetzelfde geldt voor alle luxe snufjes zoals verwarmde stallen, geparfumeerde verzorgingsproducten, hoefsmeersels, trendy bandages en assorti uitrustingen, chique voederbakken en hooinetten, dure uitgekiende dieetvoeding en bijhorende snoepjes... Dit alles is op de eerste plaats ontwikkeld voor de op luxe-gestelde-consument, die graag gelooft dat hij zijn paard een plezier doet met alle luxe die hij zichzelf ook gunt... Het tegendeel is echter waar...
· Paard&Mens- Teamwork: We werken samen met de paarden op basis van Rust, Respect, Leiding, Grenzen, Duidelijkheid. Paarden verwachten zekerheid van een leider. Dat geeft stabiliteit en rust. Als mens proberen we op een respectvolle manier leiderschap te krijgen en zo paarden uit hun soms stresserende gedwongen leidersrol te halen. Het komt erop neer dat we als mens gaan werken aan onszelf, om via zelf-inzicht een betere band te kunnen opbouwen met onze paardse vrienden. Het evenwichtige paard hoeft niets meer te leren, maar wij mensen hebben heel wat egotroep weg te scheppen alvorens we de zuiverheid van het paardenhart kunnen begrijpen.
We benadrukken hierbij ook expliciet dat het (rij)plezier van de ruiter ondergeschikt is aan het welbevinden en de gezondheid van het paard. Vandaar dat er voor elke les of cursus met een paard ALTIJD grondig geëvalueerd wordt, voor elk paard, wat kan en niet kan.
· Géén Extrema's: Bovenal vinden we het belangrijk om niet in extrema's te vervallen: voor elke paard moet er individueel bekeken worden wat nodig is. Ja, voor 99% van alle paarden zijn hoefijzers overbodig... Maar in sommige gevallen kan een menselijk hulpmiddel ook voor een oplossing zorgen. Onze paarden zijn nu eenmaal ook geen ruige, stoere 100% natuurpaarden meer. Onze menselijke inmenging heeft gezorgd voor teloorgang van heel wat sterke oergenen en daar moeten we ook realistisch mee omgaan...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|